Alla människor har olika nyans på sina tänder, men med åren är det vanligt att de sakta missfärgas och detta beror på olika saker. Kaffe, te och tobak några stora bovar som gör att tänderna blir missfärgade, tyvärr kan även vissa sjukdomar och mediciner ha en inverkan på missfärgningar. Det går tack och lov att råda bot på vissa missfärgningar. Ta del av våra bästa tips!

Förebygg missfärgade tänder

Det bästa sättet att råda bot på missfärgningar är att inte få dem överhuvudtaget, det säger nog sig själv. Du kan förebygga missfärgningar på tänderna genom att, så klart, ha en god munhygien med en noggrann rutin. Du har hört det förr, men borsta tänderna två gånger om dagen och komplettera med tandtråd och munskölj. Du kan även undvika produkter och mat som missfärga tänderna, detta kan vara tobak, kaffe, te, curry, lakrits och annan mat med stark färg.Missfärgade tänder och tandblekning

Tandblekning

Är skadan redan skedd brukar någon form av tandblekning krävas för att bli av med missfärgningarna, då rekommenderar vi att du tar kontakt med en tandläkare för att få konsultation. Tandblekningen är inget du bör göra på eget bevåg då det kan skada emalj och slemhinnor i munnen. Detta då inte alla produkter passar för alla, den du tänkt använda kan vara för stark och leda till ilningar i tänderna. Boka en tid hos din tandläkare och låt denna göra en undersökning av tänderna på samma gång som ni kan diskutera fram en lösning som passar för dig. Kanske ska du låta din tandläkare gjuta former så du kan bleka hemma på natten? Eller så kanske du ska göra det direkt på tandläkarmottagningen.

Vilket resultat du kommer att få av din tandblekning beror på vilken metod ni väljer, hur pass missfärgade tänderna är och vilket utgångsläge du har sedan tidigare. Hur länge dina tänder hålls vita beror mycket på dina vanor; sköter du tänderna väl och undviker produkter som missfärgar tänder håller ditt resultat således längre.

Om du har funderingar kring missfärgade tänder eller tandblekning välkomnar vi dig in på undersökning och konsultation. Vi hjälper dig i Stockholm, Kista, Sollentuna och närliggande områden.