Vill du undvika att få jobbiga, dyra och smärtsamma tandproblem? Vill du mota bort problemen redan innan de uppstår? Läs vidare så får du våra fem absolut bästa och enklaste knep för en frisk och stark mun!

Tycker du det är tråkigt att ta hand om dina tänder? Det gör de flesta, men det är inte mindre viktigt för det. De flesta av oss har någon form av grundkunskap i hur vi tar hand vi tar hand om tänderna, men det slarvas inte helt sällan och ibland är det ganska enkla saker som ska till för att få en friskare mun!

1. Regelbundna tandläkarbesök

Det absolut bästa sättet att undvika dyra tandvårdskostnader och att få jobbiga tandvårdsproblem är att besöka din tandläkare ungefär en gång om året. Vänta inte tills du sitter där med tandvärk utan ta dig tiden att gå och få undersökt och rengjort dina tänder med jämna mellanrum. På så vis undviker du de flesta problem innan de uppstår och du slipper smärtsamma behandlingar. Dessutom är det ganska skönt att få en ordentlig rengöring av din tandläkare eller tandhygienist!

2. Tandtråd ger friskare tänder

Förmodligen är du rätt duktig på att borsta tänderna och gör det för det mesta två gånger dagligen, men hur är det egentligen med användningen av tandtråd? Du har säkert hört det förr, men din tandborste kommer inte riktigt åt mellan tänderna och därför sitter det oftast kvar plack där. Med hjälp av tandtråd maximerar du din rengöring och minskar på så sätt risken att få både karies och inflammationer i tandköttet.
tips för friska tänder

3. Mat som är bra för tänderna

Visste du att det finns vissa sorters mat som är bättre för tänderna än annan? Söta och sura livsmedel är generellt rätt dåliga för dina tänder då syran i dem fräter på tänderna. Undvik juice, läsk och godis så gör du en stor tjänst för dina tänder!

4. Sluta röka och snusa

Tobak är dålig för din hälsa. Cigaretter och snus påverkar din mun och hälsa negativt på många sätt; andedräkten blir sämre, tänderna missfärgade, du luktar illa och långsiktigt ökar cancerrisken. Faktum är att rökare löper 3-5 gånger större risk att drabbas av tandlossning. Håll upp med tobak och gör din hälsa en tjänst!

5. Var snäll mot dina tänder

Kom ihåg att dina tänder är inget verktyg. Använd inte dem för att öppna förpackningar eller kapsyler. Undvik att dricka kolsyra – det fräter på tänderna. Välj hellre vanligt kranvatten. Sist – var snäll och borsta inte dina tänder för hårt. Välj en mjuk tandborste och var lätt på hand.

Var det längesen du var hos tandläkaren? Boka en tid hos oss på Akalla Tandläkarpraktik så hjälper vi dig med en grundlig undersökning och ger dig råd på hur just du kan ta hand om din mun så väl som möjligt!