Tandlossning
Tandlossning (paradontit) är en sjukdom med långsamt förlopp som börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten så att den blir inflammerad. Det leder till att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och då går det inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten.
Inflammationen kan sedan sprida sig till hinnan runt tandroten och käkbenet så att tandens fäste förstörs och tanden till sist lossnar. Det kallas av tandläkare för parodontit och betyder inflammation i tandens fäste.
Parodontit är vanligt bland äldre, nästan varannan person över 50 år har sjukdomen i någon form. Framför allt beror det på att man inte rengjort tänderna ordentligt under lång tid. Risken att få parodontit är mycket större om man röker.
Ett tidigt tecken på att man fått en inflammation i tandköttet är att det blöder när man borstar tänderna.
Inflammationen gör inte ont och förloppet är långsamt så det kan vara svårt att själv upptäcka att man har parodontit. Därför är det viktigt att gå regelbundet till en tandläkare eller tandhygienist. Om sjukdomen gått långt kan man känna att en eller flera tänder är lösa.
För att undvika parodontit ska man vara noga med att att borsta tänderna och använda tandtråd eller tandsticka för att rengöra mellan tänderna. Har man fått bakteriebeläggningar i tandköttsfickorna måste de tas bort av våra tandläkare eller tandhygienist. Om tänderna inte går att rädda kan man få en tandbrygga eller tandprotes.